Over Paul

Paul Brederveld speelt Nederlandstalige kleinkunstliedjes met een hoge tekstdichtheid. Minimalistisch, gewapend met een gitaar en een krachtige heldere stem, probeert hij de wereld om zich heen te begrijpen – van de dagelijkse beslommeringen van een kantoorbaan, via relaties, naar de klimaatcrisis en uiteindelijk seriemoordenaars.  Hij vindt hierbij altijd een invalshoek die nét wat anders is, maar toch herkenbaar blijft voor veel mensen. Zijn muziek is intiem en houdt de aandacht vast door de combinatie van zwarte humor, verhalende teksten en mooie melodieën. Hij laat zich hierbij inspireren door chanson, kleinkunst, folk en anti-folk. Kortom, hij maakt muziek met een verhaal en soms zelfs een boodschap.

Zijn kleinkunstliedjes liggen in de lijn van Georges Brassens, Jeroen van Merwijk, John Prine en Gruff Rhys. Hoewel hij zich prima kan vinden in de vraag van zijn broer: “Is het nu een mix van Jaap Fischer, Jacques Brel en Urbanus?” Het zijn stuk voor stuk artiesten met diepgang, een oog voor detail en humor; iets waar Paul in zijn muziek ook altijd naar streeft. 

In 2018 stond Paul in de finale van het 10e Utrechts Kleinkunst Festival in het Schillertheater. Het jaar daarop bracht hij hij op Spotify een EP met drie nummers uit “Als jij er niet bent”, “Vooruit” en “Grotemensenfiets”. Daarnaat doet hij regelmatig mee aan huiskamerfestivals als Gluren bij de Buren en stond hij in 2023 in de halve finales van het Overijssels Open Podium.